ABD’nin Kudüs Kararına Üniversitemizden Tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına Üniversitemiz sert tepki gösterdi. Üniversitemiz senatosu, ABD’nin aldığı kararın kabul edilebilir bir davranış olmadığını açıklarken, siyasi partiler ve STK’lar Filistin’e destek çağrısı yaptı.

Yalnızbağ Yerleşkesinde yapılan basın açıklamasına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, üniversitemiz üst yönetimi, öğretim elemanları, siyasi partilerin gençlik kolları başkanları, STK’lar ve kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı.

Üniversitemiz Senato Kararını açıklayan Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, her coğrafyanın tarihe dayalı tabii bir kaderi, kazanılmış beşeri hakları olduğunu belirterek, bunu kendi tabiatının dışında bir yola zorlamanın haksızlığa ve adaletsizliğe davetiye çıkarmak olduğunu söyledi. Kudüs’ü kendi kimliği dışında bir kimliğe zorlamanın da Kudüs’te yaşayan insanların haklarını gasp edeceği vurgusunda bulunan Çapoğlu, şöyle konuştu: “Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen ve bu coğrafyanın dışındaki ülkeleri de etki alanına çeken, uluslararası yasalara aykırı, zaman zaman ırkî, zaman zaman dinî “fanatizm”le sahneye konulan “terörist” eylemleri, kalkışmaları, işgalleri meşru görmek, göstermek veya yanında olmak yalnız bölgesel değil, tüm dünya barışını tehlikeye sokar. İsrail yönetiminin, 21. yüzyılın medeniyet dünyasıyla uzaktan ve yakından uyuşmayan insanları dinleri ve milliyetleri bakımından ötekileştirip, yaşama haklarını gasp etmekten çekinmediğini, bütün dünya, bugün ibretle seyretmektedir.”

Kudüs, Filistin’in Başkenti, İnsanlığın Ortak Mirası, İslâm Âleminin Gözbebeğidir

Küresel sömürü anlayışı ile İslam coğrafyasının kan gölüne çevrildiğine dikkati çeken Rektör Çapoğlu, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “İslâm coğrafyasının kan gölüne çevrilmesinde, hiçbir sakınca görmeyen 21. yüzyılın medeniyet dünyasını algılamak ve anlamak oldukça güçleşiyor. Çünkü, herhangi bir ırk ve inanç ayrımı gözetilmeksizin bilinen evrensel insan haklarının gaspı kabul edilir bir davranış değildir. Kudüs, Filistin’in başkenti, insanlığın ortak mirası, İslâm âleminin de gözbebeğidir.  Bu hakikati görmezlikten gelen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın kararını Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak şiddetle kınıyoruz, telin ediyoruz. “

Siyasi Parti ve STK’lardan Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan İl Gençlik Kolları Başkanı Elif İnci Utlu, yaptığı açıklamada Kudüs için birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. ABD’nin İsrail lehine verdiği bu kararı tanımadıklarını belirten Utlu, “Gün birlik günüdür, daha çok birbirimize bağlanma ve tutunma günüdür. Senelerdir işgal altında olan kadim kent Kudüs hakkında ABD’nin işbirlikçisi lehine verdiği kararı tanımıyoruz. Bu karar ABD’nin siyasi ortağı İsrail ile Ortadoğu’da yıllardır sürdürdüğü politikanın gerçek yüzüdür. Bizler bu işbirliği karşısında Filistin halkının yanındayız. CHP olarak bu kararı yok sayıyor, Kudüs için barış, Filistin halkı için dayanışma istiyoruz” şeklinde konuştu.

Anadolu Gençlik Derneği, Genç İHH, Adalet ve Medeniyet Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneği, Milli Türk Talebe Birliği adına açıklama yapan Ahmet Ayık ise ABD’nin aldığı kararı “hadsizlik” olarak nitelendirdi.  Bu kararın sadece Müslümanları değil, vicdan sahibi herkesi ilgilendirdiğini söyleyen Ayık, şöyle konuştu: “ABD burada insanlığa karşı suç işlemektedir. Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesi savaş çağrısında başka bir şey değildir. Kudüs bizim onurumuzdur, iffetimizdir. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi gençliği olarak haykırıyoruz: Kudüs Müslümanlarındır ve ebediyen Müslümanların kalacaktır.”

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Keleş ise ABD’nin Kudüs kararının insanlık vicdanını derinden yaraladığını belirterek, kararın bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisidir” sözünü anımsatan Keleş, şu ifadeleri kullandı: “Bu karar bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararların Filistin ve İsrail toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Dünyadaki tüm Müslümanların da Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz.”