Döner Sermaye İşletmelerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Üniversitemiz ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliği ile “Üniversitelerde Döner Sermaye Sorunları ve Uygulama Birliği” Çalıştayı düzenlendi.

Üniversitemizin ev sahipliğinde Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Üniversitelerde Döner Sermaye Sorunları ve Uygulama Birliği” Çalıştayı açılış programına, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Polat, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Üniversitemiz Genel Sekreteri Prof. Dr. T. Abdulkadir Çoban, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Genel Sekreteri Saim Durmuş, öğretim elemanları ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Polat, yükseköğretim ve diğer kurumlara bağlı olarak faaliyet gösteren döner sermaye işletmelerinin kurumlara ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, bu işletmelerin kurulum işlerine ait detayların kanun ve yönetmeliklerde yeterince anlatılmadığına vurgu yaptı.  Döner sermaye işletmelerinin yükseköğretim kurumlarında özellikle tıp Fakültesine bağlı olarak hastanelerin yanı sıra eğitim öğretim faaliyetlerinde de birçok mal ve hizmeti gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Polat, sözlerine şu ifadelerle devam etti “Bu işletmelere öğretim üyelerinin de destek vermesi gerekir. Öğretim üyelerinin bilimsel görüş vermek, proje hazırlamak, araştırma yapmak, uygulama ve benzeri hizmetler yapmak, belirli bilimsel sonuçların uygulamasını sağlamak, mal ve hizmet üretmek gibi yükümlülükleri olduğuna inanıyorum.” Döner sermayelerin, atıl kapasitenin hayata geçirilmesinde büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Polat, çıkan sorunları izah etmede, çözüm önerileri sunmada  mevcut ve olası problemlerin tanımlanması bakımından ortak bir dil geliştirmek için aynı işi yapan ve aynı duyguyu paylaşan kişilerin buraya gelmesi ve oluşturacakları sinerji ile güzel bir çalıştayın ortaya çıkacağını umduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmasının ardından çalıştayın iki gün süren oturum programına geçildi. 6 oturum olarak gerçekleştirilen çalıştayda Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçisi Mahmut Güler,  “Döner Sermaye Uygulamalarında Güncel Sorunlar” başlıklı konuşması için Skype bağlantısı ile programa katıldı. Maliye Bakanlığı Maliye Uzmanı Mutlu Önder “Döner Sermaye Mevzuatında Karşılaşılan Problemler”, Üniversitemiz İç Denetim Birim Korrdinatörü Ersin Avcı, “Üniversitelerde Döner Sermaye Özelinde İç Denetimler”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tekin “Döner Sermaye İşletmelerinin Vergi Uygulamaları Karşısındaki Konumu”, Üniversitemiz Döner Sermaye İşletme Müdürü Mahmut Hanoğlu ise “Döner Sermaye İşletmeleri ve Vergi Mevzuatı”, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Yerdelen ”Döner Sermayelerde Cezai Sorumluluk”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Altunay “Döner Sermaye İşletmelerinde Adli Muhasebe Uygulamaları”, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi Suat Aksu  “Döner Sermayelerde Ek Ödeme ve Vergi Uygulamaları”, İnönü Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Kartalcı “Üniversitelerde Ek Ödemelerin Dağıtılmasında Karşılaşılan Sorunlar”, Anadolu Üniversitesi İç Denetim Birim Başkanlığı İç Denetçisi Sedi Kavak “Döner Sermayede Ek Ödemeler ve Çözüm Önerileri”, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Altuner de “Performansa Dayalı Döner Sermaye” konuları üzerinde sunumlarını gerçekleştirdiler.

Oturum konuşmalarının ardından çalıştay bildirisi ve değerlendirilmesi yapıldı. Değerlendirmede yapılan bu çalıştayın bundan sonraki çalışmalara temel olması gerektiği ve daha sonraki çalışmaların bu alanda alt gruplara ayrılarak somut çözüm önerileri ile ele alınması vurgulandı. Ayrıca uluslararası boyutu da dikkate alınarak uzun süreli çalışma periyotlarına ayrılarak yapılması gerektiğine dikkat çekilirken, çalıştayın son bölümünde katılımcılardan gelen sorular cevaplandı.

 

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email