Dr. Murat Güneş’e Horizon 2020 Marie S. Curie Bireysel Araştırma Desteği

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim elemanı Dr. Murat Güneş, ‘HyTeChaN-Hydrothermal synthesis of ThermoElectric Chalcogenide-based Nanocomposites’ isimli projesi ile Avrupa’nın en prestijli bilim ödülleri arasında yer alan Marie Skłodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursunu almaya hak kazandı.

Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı olan “Horizon2020” hareketleri kapsamında Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Murat Güneş, ‘HyTeChaN – Hydrothermal synthesis of ThermoElectric Chalcogenide-based Nanocomposites’ isimli projesi ile Avrupa’nın en rekabetçi ve prestijli ödülleri arasında olan Marie Skłodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursunu almaya hak kazandı. Dünyanın farklı birçok noktasından gelen en iyi, en umut verici bireysel araştırmacılara destek veren Marie Skłodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursu, araştırmacılara prestijli bir araştırma atmosferi sunuyor. Dr. Murat Güneş’in hazırladığı projede nano-kompozit termoelektrik malzemeler üretilerek bu malzemelerin atık ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme potansiyelleri araştırılacak.

Yenilenebilir enerjiler alanında yaptığı çalışma ile ilgili bilgi veren Dr. Murat Güneş, termoelektrik aletler ile ısı enerjisinin elektrik enerjisine, elektrik enerjisinin de ısı enerjisine dönüştürebildiğini ifade etti. Dr. Güneş, “Otomobil egzozlarından, fabrika bacalarından vb. ısı üreten sistemlerde ortaya çıkan ısı enerjisi, termoelektrik malzemeler kullanılarak elektrik enerjisi elde edilmektedir.  Ancak, şuanda kullanılan en iyi termoelektrik malzemelerin verimlerinin oldukça düşük olmasından, kurşun gibi çevreye zararlı bir element içerdiklerinden ve havada deformasyona uğradıklarından bu malzemelerin ömürleri ve kullanım alanları oldukça sınırlı kalmıştır. Bu nedenle, daha iyi performansa sahip, kurşun içermeyen yeni termoelektrik malzemelere ihtiyaç vardır. Dünyada yeni eğilimler bu yöndedir” diye konuştu.

Bu alanda yapılan çalışmaların Türkiye’de oldukça yeni olduğunu ifade eden Dr. Güneş, ‘HyTeChaN – Hydrothermal synthesis of ThermoElectric Chalcogenide-based Nanocomposites’ isimli projesi ile daha çevreci, uzun ömürlü ve verimli malzemelerin geliştirilmesi ve uygulama alanlarının genişletilmesini amaçladığını kaydetti. Dr. Güneş, “Bu sayede hemen her yerde karşımıza çıkan atık ısı enerjisi, etkili ve verimli bir şekilde elektrik enerjisine dönüştürülebilir ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek düzeye getirilebilir” dedi.

Doktorasını Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü adına görevlendirildiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mikro ve Nanoteknoloji Bölümü, Savunma Sanayi, Uzay ve Havacılık Bilimleri Alanında yapan Dr. Güneş, Türkiye’den Marie Skłodowska-Curie Bireysel Araştırma Desteği alan birkaç öğretim elemanından birisidir.

(EÜ-04.04.2016)

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email