Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Robot Yarışması Tamamlandı

Ülkemizin çeşitli yerlerinden 300’e yakın yarışmacının katılımıyla gerçekleştirilen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Robot Yarışması tamamlandı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü tarafından organize edilen yarışmalar Yalnızbağ Yerleşkesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Yarışmanın açılış programına Vali Ali Arslantaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Jandarma Komutanı Hasan Aksoylu, üniversitemiz üst yönetimi, akademisyenler öğrenciler ve yarışmacılar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Önder Yıldırım, kulüp olarak robot bilimini gençlere tanıtıp sevdirerek, ülke kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerini kaydetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ise ülkemizin sanayi devrimlerini kaçırdığına vurgu yaparak, endüstri 4.0’ın kaçırılması gerektiğine dikkati çekti. Bilgi ve elektroniğin komplike bir arada kullanıldığı robot teknolojisinin gelişmesine adına ülkemizde çeşitli çalışmalar olduğunu ifade eden Çapoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bununla ilgili çeşitli çalışmaları görmekten mutluluk duyuyoruz. Örneğin, üniversitemiz tarafından organize edilen ve Avustralya Büyükelçiliğinin desteklediği “Küçük Mühendisler İş Başında” Projesi ile öğrencilere küçük teknolojileri öğretmeye çalışıyoruz. Projede, küçük yaştaki çocuklar günlük hayatta kullanılan teknolojileri bizzat yaparak öğreniyorlar. Bu yapılan çalışmalar endüstri 4.0 devrimi için çok önemli bir adımdır. Gençliğin bunun farkına varması ve bunun için hayal kurması çok önemli.”

Vali Ali Arslantaş da, günümüzde yüksek teknoloji ürünleninin insan yaşamını değiştirdiğini belirterek, bu ürünlerin dünya genelinde büyük rağbet gördüğünü söyledi. Ülkemizde yapılan çalışmalarla, ülkemizin tüketici konumundan üretici konumuna doğru yol aldığını aktaran Vali Arslantaş, şöyle konuştu: “Özellikle son on beş yılda eğitimde yapılan yenilikler, AR-GE ve inovasyon eğitimleri ve çalışmaları bizleri hamdolsun tüketimden, üretim noktasına taşıdı. Özellikle askeri alanda ve sanayi alanında yerli üretimlerimizle sadece ülkemizde kullanılmayan, birçok ülkede de satılan ürünlerin patentine sahibiz.”

Açılış konuşmalarının ardından Vali Ali Arslantaş, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu robot yarışlarının startını vererek, robotların yer aldığı stantlarını inceledi.

Yarışma Programı ve Ödül Töreni

Açılış programının ardından 2 gün boyunca çizgi izleyen, serbest kategori, mini sumo, tasarla-yap yarış, labirent çözen, drone, robot kol ve arazi kategorilerinde yarışmalar düzenlendi. Kategorilerinde en iyi olabilmek için yarışan robotlar, izleyicilerden büyük beğeni aldı.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Robot Yarışması, kategorilerinde dereceye girenlere ödül takdimi ile sona erdi.