Hemşirelikte İnovasyon Paneli

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Hemşirelikte İnovasyon” Paneli düzenlendi.

Sağlık Yerleşkesi Başöğretmen Salonunda gerçekleştirilen ve Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından organize edilen programa öğretim elemanları, öğrenciler ve sağlık çalışanları katıldı.

Programda konuşan panel moderatörü Doç. Dr. Arzu Yıldırım, inovasyon kavramının hemşirelikte yeni bir kavram olmadığını belirtti. Hemşirelik mesleğinde karşılaşılan sorunlara üretilen çözümlerin inovasyona katkı sunduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu bizim gönüllü inovatif hemşireler olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Doç. Dr. Arzu Yıldırım’ın konuşmasının ardından programın panel bölümüne geçildi. “Hemşerilikte İnovatif Uygulama Örneklerini Nasıl Artırmalıyız?” başlıklı sunumunda  konuşan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ve İnovatif Hemşirelik Derneği Başkanı Dr. Yeliz Doğan Merih, inovasyonun temelinde yaratıcılık olduğunu ifade ederek; soru sorabilen, cesur davranabilen, sorunları çözmede farklı tekniklerin kullanabilen, hayal gücü yüksek insanların yaratıcı olduğunu söyledi. Hemşirelik mesleğinin, bilgiye ulaşan, bilgi üreten ve bu bilgiyi kullanabilen üyelere ihtiyacı olduğun kaydeden Merih, şu şekilde konuştu: “Hemşirelik hizmet sunumunda inovasyonu başlatmak, mesleki gelişim ve değişim için yol gösterici bir adım niteliği taşıyor.”

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Aydın ise “Bilişim Teknolojisinin Kullanımı: Robotlar Hemşirenin Yerini Alsın mı ?”başlıklı sunumunda teknolojinin büyük bir hızla ilerlediğini ve sağlık sektöründe de teknolojik gelişmelerin ileri seviyelere ulaştığına dikkati çekti.  Sağlık çalışanları tarafından yapılan birçok işin artık robotlar tarafından da yapılabildiğine vurgu yapan Aydın, “Robotlar masaj yapıyor, taşıyor, hastanın bakımını-temizliğini yapıyor. Bazı robotlar da hastanın hastaneye gitmesine gerek kalmadan bütün yaşam bulgularını ölçerek karşı tarafa gönderiyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık sektöründe robotlara büyük yatırımlar yapıldığına dikkati çeken Aydın; bu yatırımların gerekçelerini şöyle sıraladı: “İzlem yapma, doküman elde etme ve data oluşturmanın daha ucuz ve kolay olması. Yapay zekanın çok sayıda seçenekle yüklenmiş olması, fiziksel işlerde iş yükünü azaltması, ağır çalışma koşullarına dayanıklı olması ve erken tanıda büyük kolaylık sağlaması.”

Katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Hacıhasanoğlu Aşılar tarafından panelistlere plaket takdim edilmesi ile program sona erdi.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email