Kapalı Alanlarda Sigara Yasağı ve Denetimi

Üniversitemizde “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü, Denetim ve Uygulamaları” hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.

Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Üniversitemiz tarafından ortaklaşa düzenlenen seminer, Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşti. Seminere Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Sülün, Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı. Seminerde ilk söz alan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Asuman Tezel Kahraman, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ve içeriği ile denetim, uygulama ve müeyyide çalışmalarının yanı sıra, ilgili birimler bünyesinde oluşturulacak ekiplerle bu konuda ortaklaşa yapılan ve yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan ise, kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmemesiyle ilgili yasada yapılması gerekenlerin net olduğunu ve mücadelede kararlı olunması gerektiğini ifade etti. Yasaya göre kamu hizmet binalarının tüm kapalı alanlarında sigara kullanımının yasak olduğunu, özel alan oluşturulmasına dair bir tarifin bulunmadığını anımsatan Dr. Turan, her iki kurumdan görevlilerin yer alacağı denetim ekipleriyle bu konuda aktif mücadele edilebileceğini vurguladı. Dr. Turan, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak üniversiteye bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Çapoğlu da konuşmasında, sağlıklı ve güzel çevrelerin oluşturulmasında herkese önemli görevler düştüğünü belirterek “Güzide olmak sadece sözle değil, aynı zamanda estetik ve örnek görüntüyle olur. Üniversite olarak bu konuda önemli çalışmalar yaptık ancak, bu uygulamayı davranış haline dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun içinde sabırla çalışmamız lazım. Tüm birimlerimizde amatör bir ruhla herkesin vereceği katkı mücadelenin başarısı önem taşıyor” dedi. Büyük zorluklar çekilmeden büyük işler başarmanın zorluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çapoğlu, sigara vb. tütün ürünlerinin kullanımına karşı verilen mücadelenin sürdürülebilirliği açısından, sürece sahip çıkılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Seminer, katılımcıların mücadeleye dair önerilerinin alınması ve sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

(EÜ-13.06.2017)(ET-13.06.2017)