Üniversitemizde “Darbeler ve Demokrasi” Konferansı

15 Temmuz Şehitleri Anma Programı kapsamında Üniversitemizde “Darbeler ve Demokrasi” konulu konferans düzenledi.

Yalnızbağ Yerleşkesi Mavi Salonda yapılan konferansa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Üniversitemiz üst yönetimi, akademik ve idari personelimiz ile davetliler katıldı. Program, saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, 15 Temmuz gecesi yaşanan menfur kalkışma sırasında şehitlik mertebesine ulaşan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyip, gazilerimizi minnet ve şükranla anarak başladığı konuşmasında, tarihi bir gün olarak nitelendirdiği o geceye nasıl gelindiği doğru okunup yorumlanarak 15 Temmuz’dan dersler çıkarılması gerektiğini söyledi. 15 Temmuzların her yıl hatırlanmasının önemine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Çapoğlu, “Bu noktada bizlere düşen bu tür badirelere gelişteki kusurları bilmek,  hataları doğru okumak ve yanlışlara düşmeden yola devam etmektir. Yaşadığımız bu menfur kalkışmayla ilgili herkes kendini sorgulayıp, ona göre bir ufuk çizerse gelecekte bir daha bunları yaşamamak adına faydalı bir adım atmış olur” dedi. Üniversitelerin ülke geleceğine rehberlik etmede önemli kurumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Çapoğlu, 15 Temmuz’daki menfur kalkışmanın ülkeye birçok yönden zarar verdiği ifade ederek konuşmasını, “Söz konusu bu menfur kalkışma planlandığı gibi gitmemiş, kahraman güvenlik güçlerimizin çok önemli katkıları, halkımızın canını ortaya koyması ve Allah’ın takdiriyle önlenmiştir. İnşallah ezanımıza, bayrağımıza ve istiklalimize kasteden böyle olaylar ile bir daha karşılaşmayız” sözleriyle tamamladı.

Rektörümüzün konuşmasının ardından “Darbeler ve Demokrasi” konulu konferansa geçildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Döner, demokrasi ve darbe kavramları üzerinde durdu ve 15 Temmuz gecesi yaşanan menfur kalkışmaya karşı demokrasi tarihinde eşine pek rastlanılmayan bir mücadele örneği sergilendiğini dile getirdi. 15 Temmuz’da cebir ve şiddetle Türk milletinin bağımsızlığına yönelik yapılan kalkışmaya karşı, egemenliğin sahibi olan milletin; tanklara, silahlara göğsünü siper ederek demokrasisine sahip çıktığını anımsatan Prof. Dr. Döner, demokrasi ve egemenlik kavramlarını ve temel niteliklerini detaylarıyla anlatırken, söz konusu bu niteliklerin 15 Temmuz gecesi yaşananlarla örtüşen yönlerine değindi. 15 Temmuz gecesinin demokrasiye sahip çıkma gecesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Döner, “Bütün iktidarların üzerinde egemen iktidar vardır, 15 Temmuz gecesi demokrasinin egemeni olan millet, en üst irade benim tavrını ortaya koymuştur” dedi. 15 Temmuz gecesinin milletin aynı zamanda iç ve dış egemenlik açısından demokrasi ve bağımsızlığına sahip çıktığını tüm dünyaya ilan ettiği bir gece olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Döner, “15 Temmuz Ülkemiz adına bir milattır. Kurtuluş Savaşında milletin bağımsızlığı, milletin azim ve kararlığı ile kurtarılmıştır. 15 Temmuz’da da tüm oyunlara rağmen elinde mühimmat olmadan tüm dünyaya bağımsızlığın temel karakteri olduğunu bu millet demokrasisine sahip çıkarak göstermiştir” diye konuştu. Darbelerin ülkeye maliyetinin yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Döner, “İnsan kaynaklarını tüketiyor, beyinleri heba etmiştir, sahada ölümlere neden olmuştur. Darbe, sebebi ne olursa olsun ahlaksızlıktır, kötü bir şeydir, hukuk dışıdır. Ümidimiz, 15 Temmuzun bir milat olması. Milletimiz bir daha öyle acılar yaşamasın” şeklinde konuştu.