Üniversitemizde Engelsiz Sanat Günleri Çalıştayı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolasıyla düzenlenen   “Engelsiz Sanat Günleri” Çalıştayı Üniversitemiz ev sahipliğinde yapıldı.

İki oturum halinde, 2 ve 3 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlenen ve iki gün süren Çalıştaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müşaviri Ayhan Metin, Uludağ Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Helvacı, aynı Bölümde Öğr. Gör. Tülay Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Burhan Çakıcı, Psikodramist Odisse Vuçinas, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İ. İbrahim Akkaş, Araştırma Görevlileri Selim Ürgün ve Ülcay Ecenur Avcı ile çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve davetliler katıldı.

Çalıştay’ın birinci günü  saat 10.00’da başlayan ilk oturumunda, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akkaş, ” Engelliliğin Sosyal ve Kültürel Boyutu” başlıklı sunum yaptı. Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müşaviri Ayhan Metin, video ve görsel sunum eşliğinde “Engellilerde Erişilebilirliğin önemi” başlıklı sunumunu yaptı. Ardından Doç. Dr. Ayhan Helvacı ve Öğr. Gör. Tülay Akgül tarafından “Herkese Her Yerde Sanat” adlı söyleşi etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte sanatın engellilerin topluma kazandırılmasındaki işlevleri, Engelliliğin sanat için engel oluşturmadığı ve sanatın belirli bir yer ve zamanla sınırlandırılamayacağı gibi konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Daha sonra Psikodramist Odisse Vuçinas eşliğinde engellilik sahne ortamına taşınarak, tekerlik sandalye, koltuk değneği, görme engelli bireyin durumu ve işitme engelli bireyin durumları sahne ortamında canlandırıldı.

Çalıştayın ilk günkü son programında ise Başöğretmen salonunda, Engelsiz Yön Sanat Derneği tarafından “Duvar” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunda, biri madde bağımlısı, diğeri spastik engelli, bir diğeri de sokaklarda yaşayan ve gördüklerinden zorla para almaya çalışan üç kişinin sanatsal faaliyetler sayesinde topluma kazandırılma temaları işlendi.

“Engellilerin Toplumsal Hayata Katılımı ve Engelsiz Yaşam” başlıklı “Engelsiz Sanat Günleri” Çalıştayının ikinci günü de iki oturum halinde yapıldı. Katılımın yoğun olduğu ikinci günde de ilk oturumda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müşaviri Ayhan Metin ve Ressam Meryem Düzgünkaya, “Sanat ve Engellilik” konulu bir konferans verdiler. Konferansta Engellilik ve Sanat, Sanatın engelli bireyler üzerine etkileri, Sosyal işlevsellik açısından sanatın engelli bireylere etkileri ve ressam Meryem Düzgünkaya’nın hayatından kesitler aktarıldı.

Çalıştayın ikinci günü öğleden sonra oturumunda yeniden sahne alan Psikodramist Odise Vuçinas eşliğinde, engellilik bir kez daha sahne ortamına taşınırken, engelli bireylerin karşılaştığı çeşitli sorunlar öğrencilerin de katılımıyla sahnelendi. Ardından tekrar katılımcılarla buluşan Ayhan Metin, bu kez, “Engellilik ve Spor” sunumunu kendi yaşamından örneklerle ve katıldığı atletizm ve yüzme müsabakaları üzerinden katılımcılarla paylaştı.