Üniversitemizde “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Arama Çalıştayı” Düzenlendi

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi, Erzincan Belediyesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Arama Çalıştayı düzenlendi.

Erzincan Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşen Çalıştaya Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk,  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Orman Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek,  çok sayıda bilim adamı ve sektör temsilcisi, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Eczacılık Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, tıbbi ve aromatik bitkilerin, geleneksel ve modern tıptan beslenme ve pek çok sektörde kullanıldığını belirterek, ülkemizin ve Erzincan’ın  bitkiler açısından çok zengin kaynaklara sahip olduğuna dikkat çekti. Bu çalıştay ile birlikte önemli bitki potansiyeline sahip Erzincan bitkilerini de tıp ve bilim dünyasına katkı sağlamasını hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Gümüşel, “Üniversitemizi Tıbbı ve aromatik  bitkiler konusunda kamu ve özel sektör ile  araştırma geliştirme alanında  iş yapar hale dönüştürmek adına çalışmalar yapacağız “ dedi.

Daha sonra konuşma yapan Orman genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek, ülkemizde enerji ve tıbbi cihaz ve ilaç sektörü konusunda  cari açık olduğuna vurgu yaparak,dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Orman Genel Müdürlüğü olarak amaçlarının tıbbi ve aromatik bitkiler konusunu devamlı gündemde tutarak bilinç oluşturmak ve ülkemizin bu konuda mesafe almasını sağlamak olduğunu belirtti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu yaptığı konuşmada  Üniversitemiz, geçtiğimiz on yıl içerisinde  yüksek öğretim alanı adına çalışmalar yaparak önemli mesafeler kat ettiğini belirtti. Anadoluda Bir Dünya Üniversitesi vizyonu ile yola  çıkan üniversitemizin  hedeflerinden birinin de kaliteyi yakalamak olduğunu ve bunun için Üniversitemiz adına birçok çalıştay düzenlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çapoğlu, tıbbi ve aromalı bitkiler konusunda Erzincan’da çalışmalar yapılabileceği düşüncesi ile bu çalıştayın ortaya çıktığına değindi. Üniversitemizin daha da güçlenmesi  adına multidisiplinlerarası  çalışmalara üniversitemiz olarak devam edileceğine dikkat çekti.

Erzincan Vali Veki Dede Musa Baştürk yaptığı konuşmada  ülkemizdeki Tıbbi ve aromatik bitki potansiyelinin  hizmete sunulmasının önemine değinerek, bu alanda yapılan çalışmaların sadece ekonomik ve bilim vizyonu değil insanlık vizyonu olduğuna vurgu yaptı. İlimizde de bitki alanında göz ardı edilemeyecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Baştürk, paydaşlarımızla ile  yapılan çalışmalar doğrultusunda ortaya çıkan bilgilerin kullanılabilir hale gelmesi, halkımız ve çiftçilerimizin geliri artırmaları ve faydalanmaları adına daha çok çalışma yapılacaklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından sabah oturumunda  Tıbbi ve Aramotik Bitkiler Üzerine Yapılan Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Türkiye’de TAB Üretim ve Pazarlama Çalışmaları Panelleri,öğleden sonraki oturum da ise Erzincan TAB Potansiyelinin ve Yetiştiriciliği Konusundaki Kapasitesinin Değerlendirilmesi, Erzincan’daki TAB İçin Bilimsel Çalışma İmkanlarının Değerlendirilmesi panelleri gerçekleşildi. Panellerin ardından  Erzincan TAB için yol haritasının belirlenmesi adına Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Üniversitemiz Tıp Dakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdet Gül, Erzincan Orman işletme Müdürü Tekin Işık  Çalıştayın değerlendirmesini yaptı. İlk olarak söz alan Prof. Dr. Gül, insanlık tarihi boyunca bitkilerin  deneyimlerle ve kültür ile kullanılması sonucu modern tıbba geçildiğine değinerek hem hayvanlarda hem insanlarda bu bitkilerin yerinin tartışılmaz olduğunu belirtti. Önemli olan bu bitkilerden nasıl yararlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr Gül,  Farklı bölgelerdeki tıbbi bitkilerin içindeki maddelerin farkının araştırmacılar tarafından iyi bulunması ve bu yönde adımlar atılması gerektiğini söyledi. Çalıştay, Erzincan’ın tıbbi ve aromotik bitkiler potansiyeli ve bu bitkilerden hangisine daha çok odaklanılması gerektiği, Erzincan’da TAB konusunda neler yapılması gerektiği, Erzincan’ın tıbbi ve aromalı bitkiler konusunda zayıf ve güçlü yanları gibi konuların değerlendirildiği toplantı ile son buldu.  Değerlendirmenin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, kapanış konuşması yaptı. Prof. Dr. Çapoğlu; “çalıştay sonrası önemli kararlar alınıp adımlar atılırsa Üniversitemiz adına önemli bir şey başarmış olacağız. Yapmak istediğimiz şey tabiatta buluna şifreleri çözerek, yaşantımızı  kolaylaştıracak bilgiler bulmak  ve onlarla ilgili çalışmalar  yapmaktır. Rekabet edebilir bir sistem oluşturmalıyız. Yenilikçi anlayışla ve bilgi yükleyerek çalışmalarımıza devem etmeliyiz” dedi. Program sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdet Gül, Erzincan Orman işletme Müdürü Tekin Işık’a katılım belgelerini takdim etti.